Την επικαιρότητα και την ειδησεογραφία απασχολεί καθημερινά το ζήτημα της εγκληματικότητας που αυξάνεται διαρκώς σε ανηλίκους.
Να πούμε πως η βία είναι και αυτή ένα κομμάτι της αρχέγονης φύσης, ανήκει στα πρωτόγονα ένστικτά μας τα οποία μας βοήθησαν να επιβιώσουμε απέναντι στους κινδύνους που συναντούσε ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον.
Η βία υπάρχει από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη γη.
Αν κάποιος διαβάσει Ιλιάδα και Οδύσσεια, γίνεται μάρτυρας σκληρών περιγραφών που αναδεικνύουν τη σκληρότητα της ανθρώπινης φύσης μας όταν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και απειλής.

Η βία δεν εξαφανίζεται από τον ανθρώπινο χάρτη;
Ρυθμίζεται όμως και ελέγχεται μέσω της παιδείας και της καλλιέργειας του εαυτού μας, μέσω του ζυμώματος και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε με αυτή, εξημερώνοντας τον άγριο εαυτό μας και εκπολιτίζοντάς τον.
Αν ζούσαμε σε παλαιότερες εποχές, θα βλέπαμε εκδήλωση βίας. Πάντα υπήρχε, δεν είναι ότι κυλιστήκαμε στο βούρκο της ανηθικότητας, όπως υποστηρίζουν θιασώτες και εξυμνητές του παλιού που θεωρούν οποιαδήποτε πρόοδο απειλή.
Η εποχή μας έχει το μειονέκτημα- πλεονέκτημα να διαθέτει το όπλο της τεχνολογίας.
Τώρα όλα βγαίνουν στην επιφάνεια, το Ίντερνετ ξεσκεπάζει τα πάντα και οι ειδήσεις δε χρειάζονται περιστέρι ή κάποιο μπουκάλι που θα χαθεί στη θάλασσα για να ταξιδέψει από τη μία άκρη του ωκεανού στην άλλη.
Διότι πλέον υπάρχει το απόλυτο καρφί που λέγεται Διαδίκτυο και οτιδήποτε συμβαίνει μεταφέρεται αστραπιαία.
Γιατί τα παιδιά έχουν τόσο έντονη ροπή στη βιαιότητα;
Γιατί τα παιδιά μπουκώθηκαν με επάρκεια, αλλά η ψυχή τους έμεινε γυμνή από την ουσιαστική επικοινωνία, το αίσθημα ασφάλειας και τη συναισθηματική φροντίδα.
Ένα παιδί δεν είναι αυτοκίνητο για να το παρκάρεις όλη μέρα με ένα κινητό. Είναι ζωντανός οργανισμός που σε έχει ανάγκη ως γονιό, ως έναν άνθρωπο να στραφεί, να μιλήσει και να συζητήσει για οτιδήποτε το απασχολεί. Όχι για να σε βλέπει ένα ερείπιο όταν επιστρέφεις στο σπίτι από τη βιοπάλη.
Δεν είναι μόνο τα υλικά αγαθά που πρόκειται ένας γονιός να εξασφαλίσει την ευδαιμονία του παιδιού.
Είναι και οι άυλες αρετές τις οποίες υποτιμούμε ίσως επειδή δεν είναι χειροπιαστές.
Ένα παιδί δεν πρέπει να ντυθεί μόνο με ρούχα καλά και καθαρά.
Πρέπει να ντύσει την ψυχή του εξίσου με άλλες αρετές, όπως αυτοεκτίμηση, ενσυναίσθηση και επιείκια.
Μαθαίνουμε ότι στο Ελληνικό τραπέζι, συνήθως, να κουτσομπολεύουμε ότι διαφέρει,
ότι δε χωράει μέσα στη διαμορφωμένη εικόνα μας για τον κόσμο και αυτά που μάθαμε ότι είναι τα μόνο που έχουν δικαίωμα ύπαρξης.
Η αιτία της βίας δεν είναι κάποιοι εχθροί έξω από το σπίτι. Είναι το ψυγείο του εγώ, η εμμονή με το υλικό κέρδος και η ουσιαστική αδιαφορία μέσα στο σπίτι.
Τα παιδιά δε θέλουν μόνο κινητά, φροντιστήρια, ακριβές τσάντες και δώρα. Θέλουν πάνω από όλα αγκαλιά, κατανόηση, στήριγμα, συζήτηση και ουσιαστική επικοινωνία.
Comments