Η βία κατά των γυναικών είτε ως Ενδοοικογενειακή, Σεξουαλική , Ψυχολογική, Συναισθηματική ,Διαδικτυακή κ.α αποτελεί ένα σοβαρό και διαχρονικό κοινωνικό ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες . Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει μια ραγδαία αύξηση των γενοκτονιών που επιβεβαιώνεται και από τις εκθέσεις κορυφαίων οργανισμών (ΟΗΕ, ΠΟΥ, ΕΙΙΦ/EIGE).
Παγκοσμίως δολοφονούνται έξι γυναίκες την ώρα και το περίεργο είναι ότι η αυξητική τάση αφορά και χώρες προηγμένες ως προς την ισότητα των φύλων, όπως οι Σκανδιναβικές, η Βρετανία, η Γερμανία.
Στην Ελλάδα, φέτος έχουν καταγραφεί 13 γυναικοκτονίες.
Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 8 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ελήφθησαν 35.150 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία, και, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 55.174 γυναίκες προσέφυγαν σε συμβουλευτικές δομές πανελλαδικά από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο.
Ορισμένες δικαστικές αποφάσεις αντιβαίνουν κατάφωρα το περί Δικαίου αίσθημα, μη εφαρμόζοντας τις διεθνείς συστάσεις και αδικώντας τα πιο αδύναμα μέρη των διαδίκων, όπως στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι
με την τελευταία τροποποίηση του οικογενειακού Δικαίου παρέχεται επικοινωνία και συνεπιμέλεια σε κακοποιητικούς γονείς.
Οι δημόσιες δομές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας παραμένουν ανεπαρκείς και οι αρμόδιοι λειτουργοί
απροετοίμαστοι.
Τι φταίει όμως για την αύξηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών;
Σαφώς η πατριαρχία μέσα στην οποία ζούμε, αλλά όχι μόνο. Στην εποχή της « ψηφιακής επανάστασης» και της «παγκοσμιοποίησης», οι ανταγωνιστικοί ρυθμοί της ζωής και της οικονομικής επιβίωσης δημιουργούν ευάλωτους πολίτες που αποδυναμώνονται περαιτέρω και αυτό αφορά περισσότερο τις γυναίκες μια και πολλές από αυτές είναι εισοδηματικά εξαρτημένες. Ο ελεύθερος χρόνος καταστρατηγείται και η μετατροπή της οικίας σε χώρο εργασίας, με την τηλεργασία που φαίνεται να κερδίζει έδαφος μετά την πανδημία, βραχυκυκλώνουν τις σχέσεις μέσα στην ίδια την οικογένεια και χάνεται η οικογενειακή θαλπωρή.
Τέλος, σημαντική αιτία αποτελεί και η εμπορευματοποίηση της γυναίκας. Η γυναίκα γίνεται αντικείμενο trafficking, ενώ μέσα από τα MME και τις βιομηχανίες μόδας προβάλλονται αμφιλεγόμενα πρότυπα ομορφιάς που εκμεταλλεύονται το γυναικείο σώμα για εμπορικούς σκοπούς.
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να κερδίσει η γυναίκα την θέση που της αξίζει στην κοινωνία, ισότιμα δίπλα στον άνδρα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, όπως αλλαγές στον ποινικό κώδικα και εισαγωγή του όρου «Γυναικοκτονία» σε αυτόν , ώστε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο φαινόμενο καθώς και εισαγωγή μαθημάτων ισότητας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Εκπαίδευση. Ακόμη θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, να καταρτισθούν οι δημοσιογράφοι και οι δημόσιοι λειτουργοί που έρχονται αντιμέτωπες/οι με το φαινόμενο αυτό και γενικότερα να δημιουργηθεί μια κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης όπου η Δικαιοσύνη και η Αλληλεγγύη δεν θα αποτελούν ευχές, αλλά πράξη!
Comments