top of page

Η θεωρία της σχετικότητας στην ψυχολογία


Εάν παρατηρήσετε τον τρόπο που ζούμε και που σκεφτόμαστε, ακόμη και τους νόμους θα παρατηρήσετε ότι όλα τα ορίζουμε σε σχέση με κάτι. Πολλές φορές λοιπόν το ίδιο το γεγονός δεν έχει απόχρωση, ούτε καν καλό-κακό δεν μπορούμε να ορίσουμε εάν πρωτίστως δεν το τοποθετήσουμε σε μία θέση σχετική με κάτι άλλο γύρω του.

Έτσι πολλές φορές στην επικοινωνία μας με τους ανθρώπους γύρω μας δεν καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε σε κάτι με αποτέλεσμα να θυμώνουμε ή να απογοητευόμαστε ή ακόμα και να πληγωνόμαστε και όλο αυτό να συμβαίνει μόνο επειδή τοποθετούμε τα πράγματα και τα γεγονότα σε διαφορετική θέση μέσα στο σύστημα τους. 

Κάποτε διάβαζα ένα παραμύθι το οποίο διηγούταν πως υπήρχε ένα κροκοδειλάκι που στις όχθες του ποταμού που ζούσε συνάντησε δύο παιδάκια που είχαν χαθεί. Εκείνα του εξήγησαν πως προσπαθούσαν να περάσουν στην απέναντι όχθη του ποταμού για να φτάσουν στο σπίτι τους. Τότε το κροκοδειλάκι τους πρότεινε να ανέβουν στη ράχη του για να τους περάσει απέναντι. Τα παιδάκια ενώ δίστασαν στην αρχή τελικά ανέβηκαν. Και όντως το κροκοδειλάκι ξεκίνησε να διασχίζει το ποτάμι με τα παιδιά στην ράχη του. Λίγο πριν φτάσουν στην απέναντι όχθη το κροκοδειλάκι δίνει μια... και πετάει τα παιδιά στον αέρα ανοίγοντας το στόμα με σκοπό να τα κάνει μία μπουκιά! Ένα πουλί που πέρναγε εκείνη την ώρα πρόλαβε και έπιασε τα παιδιά στον αέρα και τους έσωσε τη ζωή. 

Διαβάζοντας αυτό το παραμύθι αναρωτήθηκα: το κροκοδειλάκι ήτανε «κακό»; Εάν σκεφτούμε ότι εξαπάτησε τα παιδάκια βάσει των ηθικών κανόνων της ανθρώπινης κοινωνίας, το κροκοδειλάκι είναι πράγματι «κακό». Και εάν βέβαια τα έτρωγε βάσει του νόμου θα ήταν σίγουρα «κακό». Για να δούμε τα πράγματα, εάν τοποθετήσουμε διαφορετικά την πράξη του κροκόδειλου στο σύστημα, εάν σκεφτούμε πως το κροκοδειλάκι ακολουθούσε τον κύκλο ζωής που η φύση ορίζει, τότε το κροκοδειλάκι όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά είναι και απόλυτα νομοταγές. Προσοχή όμως, βάσει του νόμου της φύσης. 

Από το παραπάνω παράδειγμα φαίνεται πολύ καθαρά πως κάθε γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως προς κάτι. Είναι δηλαδή πάντοτε σχετικό με κάτι. Στο παραπάνω παράδειγμα το κροκοδειλάκι είναι «κακό» ως προς το νόμο της κοινωνίας και «καλό» ως προς το νόμο της φύσης.

Αν ψάξετε μέσα σας και γύρω σας θα δείτε ότι όταν χαρακτηρίζετε κάτι, τότε αυτό εμπεριέχει μέσα σας μία παραδοχή. Ως προς αυτήν την παραδοχή ορίζετε τα πράγματα γύρω σας. Αυτό ισχύει ακόμα και σε βασικά υπαρξιακά και ψυχολογικά θέματα, είτε του συνειδητού, είτε του ασυνείδητου. 

Είναι ένα όμορφο ταξίδι να αρχίσετε να παρατηρείται και να ανακαλύπτετε τις παραδοχές αυτές πριν χρωματίσετε ένα γεγονός, ένα πράγμα, μία πράξη, μία ιδέα…Έναν άνθρωπο!

Καλό ταξίδι!

 

Comments


bottom of page